Olympiska vinterspelen Beijing 2022 – en översikt över Kina

28 januari, 2022

Den 4 februari 2022 börjar de 24:e vinter-OS spelen i Peking, Kina. Ett evenemang som traditionellt sett är en hyllning till diplomati och öppenhet riskerar att hamna i skuggan av diplomatiska oroligheter och restriktioner. Med en ”noll Covid”-policy och ett utbrott av Omicron-varianten, kommer biljetter till allmänheten inte att säljas. Dessutom måste deltagarna ladda ner en app – ”MY2022” – 14 dagar innan de går in i ”The Loop” – en isolerad olympisk by. Även om det officiella syftet med appen är att övervaka och mildra spridningen av Covid-19, har experter varnat för säkerhetsbrister i appen.

Med ett begränsat antal folk har spelen förevändningen att vara ett dystert evenemang, kanske kommer huvudrubriken att handla om de diplomatiska bojkotterna. Västländer, med USA och Storbritannien i spetsen, har beslutat att bojkotta spelen genom att inte skicka diplomatiska attachéer. En protest som till stor del är på grund av de ”kränkningar av mänskliga rättigheter” som ”den kinesiska regeringen begår”, enligt den brittiska parlamentsledamoten Iain Duncan Smith. Bojkotterna är i linje med de senaste geopolitiska förändringarna – en hårdnande västerländsk ton gentemot Kina som resulterat i sanktioner, amerikanska trupper i Taiwan och militärövningar i Sydkinesiska havet. Kina har inte tagit lätt på bojkotterna och hotat med repressalier.

Även om Sverige inte beslutat att bojkotta spelen, har banden mellan Sverige och Kina förvärrats under de senaste åren – 85 procent av den svenska allmänheten har en negativ uppfattning om Kina enligt statistik från 2020.

Fast än företag fortfarande lockas till den lukrativa marknaden i Kina, måste de börja överväga hur eskalerande spänningar kommer att påverka deras verksamhet. Hur potentiella sanktioner, handelsblockeringar, arbetsmarknadsproblem och till och med fullskaligt krig kan påverka företagens försörjningskedjor och rykte. Denna rapport innehåller viktig läsning för företag som gör affärer i Kina.

Här kan du hämta vår rapport ”Winter olympics Beijing 2022 – An overview of China” och också ta del av våra övriga rapporter.

Vill du komma i kontakt med 2Secures utlandsdesk kontakta Dominic Bowen,
dominic.bowen@2secure.se

Hämta rapport