I ett land där ett besök till matbutiken kan kosta dess medborgare en hel månadslön är det osannolikt att utnämnandet av ytterligare en miljardär till premiärministerposten ingjuter förhoppningar om nödvändiga reformer. Detta är premiärminister Mikatis tredje försök på premiärministerposten, där de två tidigare slutade i förlust, åtminstone för Libanons befolkning. Situationen i Libanon har inte enbart lett till dalande förtroende hos befolkningen. Finansiella institut blockerar allt oftare sina kunder från att ta ut pengar och elleverantörer kan ofta inte leverera el mer än en till två timmar per dag.
Den humanitära krisen i Libanon har varken varit plötslig eller överraskande. Redan 2011 fick chefen på vår utlandsdesk, under pågående arbete i Beirut, höra att ”ekonomin är på väg att kollapsa, vår infrastruktur är på väg att kollapsa, vår regering är på väg att kollapsa, vi är på väg att kollapsa”. Tio år senare står Libanon fortsatt på gränsen till kollaps. Om inget annat så är Libanon en enastående berättelse om uthållighet och överlevnad. Idag vacklar dock befolkningens uthållighet. Med bränsleköer som vara i timmar och återkommande medicinbrister har befolkningen kommit att bli allt mer oroade och upprörda.
Under protester från befolkningen har den rika politiska eliten gynnats av korruption och regeringen har försökt höja sina intäkter genom att beskatta WhatsApp-samtal. Det senaste året har slagit extra hårt mot Libanon till följd av den katastrofala hamnolyckan och pandemin. Turismen, som innan pandemin stod för 20 procent av landets ekonomi, har lamslagits. Vidare har Hizbollahs växande inflytande, i kombination med hyperinflation och enorma skulder, skrämt bort utländska investerare i en tid då behovet är som störst.
Så hur ser framtiden ut för Libanon, dess invånare och företag med intressen i landet? I vår senaste rapport utforskar utlandsdesken situationen och det rådande risklandskapet i Libanon.
Vill du komma i kontakt med 2Secures utlandsdesk kontakta Dominic Bowen,
dominic.bowen@2secure.se