I våras publicerade 2Secure en serie artiklar om Totalförsvaret i kommunen. Vi har valt att fortsätta på detta tema och fokuserar denna gång på hur ett kommande Nato-inträde kan påverka kommunens arbete inom totalförsvaret och hur de kan genomföra sin totalförsvarsplanering.
Den 30 augusti 2023 överlämnades betänkandet ”En modell för svensk försörjningsberedskap” (SOU 2023:50) från utredningen om nationell samordning av försörjningsberedskapen till ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin. Utredningen hade som syfte att undersöka och ge förslag på hur den nationella samordningen av försörjningsberedskap ska fungera. Om förslagen från utredningen lagstiftas, tillsammans med ett framtida svenskt inträdande i Nato, innebär det nya uppgifter och krav för kommunen ur ett totalförsvarsperspektiv.
I denna artikel diskuterar vi vad betänkandet om försörjningsberedskapen kan komma att innebära för en kommun och hur detta knyter samman med Natos grundkrav för civilt försvar. Kommunen kommer att behöva anpassa sina strategier och resurser för att möta de nya kraven och säkerställa en robust försörjningsberedskap. Detta kan innefatta allt från att stärka logistikkedjorna till att säkerställa att det finns tillräckliga lager av nödvändiga resurser.
Vidare kommer kommunen att behöva samarbeta närmare med både nationella myndigheter och internationella partners för att säkerställa att alla aspekter av totalförsvaret är samordnade och effektiva. Nato-medlemskapet innebär också att kommunen måste uppfylla Natos standarder och krav, vilket kan innebära ytterligare investeringar i infrastruktur och beredskap.
Genom att följa riktlinjerna och förslagen från utredningen kan kommunen inte bara förbättra sin egen beredskap utan också bidra till en starkare nationell försvarsförmåga. Denna artikel syftar till att belysa de steg som kommunerna kan ta för att anpassa sig till dessa nya förutsättningar och säkerställa att de är redo för framtida utmaningar.
Sammanfattningsvis står kommunerna inför betydande förändringar och nya krav i och med ett eventuellt Nato-inträde och de lagstiftade förslagen från betänkandet om försörjningsberedskap. Genom proaktiv planering och samarbete kan de möta dessa utmaningar och stärka totalförsvaret.
Här kan du hämta vår rapport ”Nato och kommunen – Försörjningsberedskap” och också ta del av våra övriga rapporter.
Har du frågor och/eller funderingar om totalförsvarsplanering eller vårt affärsområde Samhällsskydd och beredskap?
Kontakta Anders Bennström
Läs mer om Sveriges Nato ansökan här.