Terrorattack i Bryssel – Svenska medborgare föll offer

17 oktober, 2023

Den 16 oktober dödades två svenska medborgare och ytterligare en skadades i en skottlossning i Bryssel. En man som påstod sig vara medlem i Islamiska staten tog på sig ansvaret för attacken i en video på nätet. Skottlossningen inträffade under en fotbollsmatch mellan Belgien och Sverige. Den misstänkte gärningsmannen flydde från platsen men identifierades och dödades senare av polisen.

Motivet till attacken tros vara relaterat till offrens svenska nationalitet. Attacken är sannolikt kopplad till de koranbränningar som inträffat i Sverige och Danmark sedan juli 2023, vilka tidigare lett till hot från jihadister.

Belgien befinner sig nu i ett nationellt undantagstillstånd, och terrorhotnivån har höjts till den högsta nivån. Händelsen har lett till att fler europeiska länder upplever ökad oro gällande säkerhet relaterat till terrorism och kommande sportevenemang och sammankomster.

Läs rapporten här

Read the report in english here

Har du frågor gällande det internationella säkerhetsläget, maila eller ring Dominic Bowen, +46 101 740 310 på vår utlandsdesk.