Har du koll på säkerheten inför Almedalsveckan?

30 maj, 2023

Den 3 maj släppte 2Secure sin säkerhetsrapport inför Almedalsveckan 2023. Rapporten fördjupar sig i ämnesområden som aktivism, planerade demonstrationer, terrorism och extremism, samt brottslighet, och ger tips och råd kring vilka säkerhetsåtgärder du som besökare bör vidta inför och under ditt besök. Johan Henriksson är säkerhetsexpert och har jobbat under Almedalsveckan de senaste 15 åren, här ger han sin syn på rapporten och vad man bör tänka på.

Varför är det viktigt att göra en sådan här analys?

Först och främst handlar det om att veta vilka grupperingar som ansökt om att demonstrera, just det här året. Exakt vilka grupperingar som är på plats framkommer varken i media eller via Region Gotland, utan det är ju någonting som vi ser, och som vi har fått information om från polismyndigheten. Just i år kanske hotet mot ett företag eller ett politiskt parti är större än året innan. Rapporten ger fördjupad information om hur läget är här och nu.

Och varför det är viktigt att läsa den?

Jag skulle säga att det handlar om arbetsmiljön under Almedalsveckan. Är man förberedd och har tänkt igenom vad som kan hända så är man tryggare. Om man dessutom vet vilka grupperingar som är ett hot mot ens verksamhet, kan man vidta extra åtgärder. Många företag har redan koll på detta, men som sagt, förberedelse och medvetenhet skapar trygghet.

Är det något man ska vara extra förberedd på?

En sak man kan fundera på är sjukvård. Att ha med sig egen eller extra sjukvårdspersonal. Även om Gotland har resurser, så kan det vara bra att ha. Vi på 2Secure har utbildad sjukvårdspersonal.

Hur ska man tänka som enskild person?

Det finns ju annan kriminalitet som jag tror man glömmer ibland. Ficktjuvar och ibland rån. Det är ju inte unikt för Almedalsveckan, men det sker mycket sådant under den här veckan. Brottslingar är bra på att snabbt stjäla en portfölj som kanske innehåller en dator, men det stannar inte där. Vetskapen om att datorns innehåll kanske är värdefullt kan leda till utpressning. För att inte tala om att den värdefulla informationen nu är i någon annans händer.

Vad är ditt råd?

Att undvika folksamlingar och att hålla koll på sina grejer. Det är ingen hemlighet att många människor under Almedalsveckan kan bli lite slarviga. Om det har att göra med champagne ska jag låta vara osagt, men hjälp varandra att hålla uppsikt.

Hur kan 2Secure hjälpa?

Vi jobbar ju bland annat med personskydd, om det skulle vara påkallat av någon anledning. Men framförallt jobbar vi förebyggande. Och om man inte har en egen säkerhetsorganisation kan man alltid rådfråga oss, och gå igenom ens situation och risker innan man är på plats.

För att köpa vår säkerhetsrapport eller få hjälp med hur du kan skydda din eller och din organisations säkerhet under Almedalsveckan, kontakta Johan Henriksson.