5 sårbarheter för din informationssäkerhet

22 januari, 2024

Våra mest värdefulla tillgångar är idag information. Därför kan det få förödande konsekvenser för verksamheten när vi inte åtgärdar sårbarheter i systemen. Trots att informationssäkerhet vid första anblick kan verka enkelt, där allt handlar om att säkerställa att rätt person tar del av rätt information vid rätt tillfälle, upplevs arbetet med säkerhet i verkligheten som överväldigande. Det är lätt att fastna i detaljer. För att lyckas finns dock några områden som är särskilt viktiga.

 

1. Jobba kontinuerligt med kompetens och medvetenhet

I vårt förra nyhetsbrev skrev vi om säkerhetskultur. Sammanfattningsvis är den svagaste länken ofta den mänskliga faktorn. Därtill är det egna bolagets medarbetare är både dina bästa vänner och värsta fiender när det kommer till informationssäkerhet. Det går inte att helt undvika felklick, det viktiga är att du snabbt blir informerad om misstaget och kan göra något åt det. Med kompetenta och medvetna användare har du ditt första säkerhetslager på plats.

2. Behörigheter till information måste begränsas

De första konton som en angripare försöker ta över är en hög chefs eller ett servicekonto. Anledningen är att dessa konton ofta har behörighet till de flesta av verksamhetens system. Ge därför inte anställda behörighet till något de inte jobbar med. Det är också vanligt att någon som arbetat länge i verksamheten behåller behörigheterna från alla tjänster hen haft. Det undviks genom att göra behörigheter begränsade av roll eller tid.

3. Glöm inte att säkerhetsuppdatera

Angripare är snabba att utnyttja säkerhetshål i mjukvaror och teknisk infrastruktur, vilket gör det betydelsefullt att snabbt installera säkerhetsuppdateringar (patchar). Komplexiteten i dagens system kan göra det här till en komplicerad uppgift, men med en bra dokumentation och en riskanalys som grund i ditt arbete med informationssäkerheten, har du bättre koll på vilka system som ska prioriteras.

4. Användarautentisering måste vara rätt utformad

Det finns kryphål för angripare även när flerfaktorsautentisering (MFA) används, men rätt utformat är det ett viktigt lager för att ytterligare stärka er informationssäkerhet. Att ha mer än bara ett lösenord för att logga in komplicerar för angriparen, utmaningen för dig som ansvarig är att inte försvåra för mycket för användaren och gärna använda en autentiserings-app för att logga in på arbetsdatorn.

5. Bygg kontinuitet och förberedelser

Att ha en plan för att det värsta kan hända gör dig inte till en konspirationsteoretiker – på många arbetsplatser idag ingår det i dina arbetsuppgifter. En viktig del av planeringen är att se till att skydda er information genom en bra rutin för backuper. Se till att regelbundet säkerhetskopiera er information, kontrollera att den går att återläsa och se till att det finns en effektiv plan för återställning. Och se till att backupen finns på ett säkert ställe, gärna utan internetåtkomst, eftersom backuperna ofta är det första en antagonist ger sig på.

Det finns tyvärr ingen magisk lösning som gör att just ditt bolag undviker attacker och incidenter, utan det bästa du kan göra är att konstruera så många skyddslager som möjligt. När du följer upp de här råden skapar du en bra grund att skydda företagets tillgångar.

Behöver du stöd i arbetet med din informationssäkerhet kontakta oss

 

LÄS MER OM VÅRA TJÄNSTER

 

#Informationssäkerhet #DigitalSäkerhet #SkyddMotHot #ITSäkerhet #Säkerhetskultur