Regeringens satsningar på det civila försvaret

16 september, 2024

Den 10 september öppnade 2024/2025 års riksmöte. Sveriges riksdag påbörjar ett nytt arbetsår och den 19 september, presenterades höstbudgeten. Inför höstbudgetens presentation aviserade regeringen sina satsningar på det civila försvaret. Att följa dessa presentationer möjliggör att skapa sig en förståelse för hur den egna verksamheten kan påverkas av regeringens politik. Budgetförslaget för civilt försvar kommer att innebära ökade möjligheter för kommuner och myndigheter i sitt arbete.

Under torsdagen den 12 september 2024 presenterade Tidöpartierna, under ledning av ministern för civilt försvar, de satsningar som kommer göras i höstbudgeten på civilt försvar. Det som presenterades är de största satsningarna på det civila försvaret sedan kalla krigets slut. Målsättningen som presenterades är att utgifterna för civilt försvar från 2028 ska uppgå till 15 miljarder kr.

Prioriterade sektorer inom civilt försvar

Utgifterna för det civila försvaret kommer fram till 2028 att successivt öka från dagens nivå på 6,5 miljarder. Av de summor som kommer investeras under de kommande åren skiljer det sig något mellan beredskapssektorerna då sex sektorer är särskilt prioriterade. De sektorer som särskilt prioriteras är:

– Livsmedel och dricksvatten (ca 1,6 miljarder kr 2028)
– Hälsa, vård och omsorg (ca 2,5 miljarder kr 2028)
– Elektroniska kommunikationer och post (ca 1,8 miljarder kr 2028)
– Energiförsörjning (ca 1,4 miljarder kr 2028)
– Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen (ca 1,4 miljarder kr 2028)
– Transporter (ca 1,5 miljarder kr 2028)

Påverkan på kommunernas verksamheter

Satsningarna inom dessa sektorer kommer i förlängningen att påverka kommunens verksamheter. Kommunernas olika verksamheter bedrivs inom dessa sektorer, och det kommer i förlängningen ligga på kommunen att utföra de åtgärder som krävs för det civila försvaret och som nu blir finansierade. Anslagen inom de olika sektorerna varierar dock, och det återstår att se hur den slutliga fördelningen av de ekonomiska medlen kommer se ut mellan kommunerna.

Finansieringsbehovet för civilt försvar

Det är värt att notera att den summa som presenterats fortfarande är långt under de summor som MSB anser behöver investeras (27 miljarder kr), varje år i civilt försvar. De satsningar som görs nu kommer därför sannolikt innebära att Sverige inte fullt ut når de mål som satts.

Sammanfattning och framtida utmaningar

Sammanfattningsvis kan konstateras att det är ansenliga medel som nu tilldelas det civila försvaret och i förlängningen kommunerna. Dessa är däremot fortfarande i underkant av vad MSB önskat. Möjligheterna att bygga förmåga inom civilt försvar kommer sannolikt skilja sig stort beroende på vart i landet man befinner. Med dessa förutsättningar kommer det krävas att pengarna nyttjas smart och effektivt för att få ut störst resultat och ökad förmåga som möjligt.

Har du frågor och/eller funderingar om totalförsvarsplanering eller vårt affärsområde Samhällsskydd och beredskap?

Kontakta Anders Bennström