Misstänkt penningtvätt

I säkerhetsarbetet kring familjer har vi den senaste tiden noterat en ny metod som kriminella använder sig av, transaktionstjänsten Swish.

Vidta rätt åtgärder

En av våra kunder kontaktade oss med ett för henne underligt ärende. Hon hade fått en summa pengar via Swish från en för henne okänd person. När hon ringde till numret som pengarna skickats ifrån fick hon bara ett konstigt mobilsvarsmeddelande, så hennes nästa steg var att ringa sin personliga säkerhetskonsult på 2Secure.

Janne Olsson, expert på bedrägerier på polisens Nationella Bedrägericentrum, berättar att det inte är ovanligt att man gör detta för att tvätta pengar. Metoden går till enligt följande:

Gärningspersonen swishar pengar till offret. Ganska snart ringer gärningspersonen och ber offret sätta tillbaks pengarna på ett konto som gärningspersonen uppger, eller så ber gärningspersonen offret swisha tillbaka pengarna. Mellan första och andra kontakten har bedragaren kopplat ett nytt konto till sitt swish-nummer, vilket gör att pengarna tvättas när de skickas tillbaka.

Den som utnyttjas som tvättmaskin blir själv inte ekonomiskt lidande, men om man misstänker att man utnyttjas för penningtvätt är det viktigt att vidta rätt åtgärder för att inte bli en aktiv del i en kriminell handling.

  • Man ska kontakta sin bank och be dem återbörda pengarna till det konto som pengarna kom från – inte något annat konto.
  • Beroende på situation kan man polisanmäla detta som misstänkt penningtvätt.

Säkerhetskonsulterna på 2Secure som arbetar med privatpersoner och familjer har stor erfarenhet av att incidenthantera ärenden som dessa, och biträder kunden med kontakt med polis och bank, trygghetsskapande samtal och rådgivning om metoder för att förebygga framtida incidenter.

Vill du veta mer om vårt säkerhetsarbete kring privatpersoner?

Kontaktpersoner