”Sverige är inte i krig – men det råder heller inte fred” – Statsminister Ulf Kristersson januari 2025
Europa står sannolikt inför ett långvarigt hybridkrig (skuggkrig) snarare än ett konventionellt krig. Försvarsmakten bedömer för närvarande risken för ett väpnat angrepp mot Sverige som låg, men utesluter förvisso inte möjligheten på sikt.
The Wall Street Journal artikeln; A New Spy Unit Is Leading Russia’s Shadow War Against the West, beskriver att Ryssland har inrättat en ny enhet, Department of Special Tasks (DST), för att intensifiera sina destabiliserande operationer mot väst.
Här är några av de viktigaste budskapen i artikeln:
- DST planerar och genomför mordförsök och sabotage i väst. Dessa aktiviteter syftar till att destabilisera väst och stärka Rysslands position i den geopolitiska maktkampen.
- DST är en del av Rysslands bredare strategi att eskalera sina hybridaktiviteter, inklusive cyberattacker, desinformation och sabotage mot kritisk infrastruktur i Europa och andra delar av världen.
- Operationerna har påverkat flera länder, inklusive Polen, Storbritannien och Tyskland, där olika incidenter tros vara testpiloter för större attacker.
- Ryssland uppfattar sig vara i konflikt med hela västvärlden och använder lågkostnadsstrategier för att maximera påverkan utan direkt militär konfrontation.
Enligt rapporten; Spotlight On The Shadow War från U.S. Helsinki Commission Staff, har uppemot 150 hybridaktiviteter genomförts i Nato- och EU-länder under perioden 2022 – 2024, med koppling eller misstänkt koppling till Ryssland. Hundratals misstänkta underrättelseofficerare har utvisats, och flertalet misstänkta spioner har gripits runtom i Europa sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes 2022.
Hybridhotet är förvisso inget nytt och Ryssland har utvecklat sina hybridstrategier över tid, men viktiga förändringar har skett det senaste året, enligt Must Årsöversikt 2024. Bland annat ser Must ett ökat risktagande från rysk sida, och nya metoder såsom användandet av okvalificerade ombud, exempelvis kriminella nätverk. Det handlar om förberedelser och försök till sabotage, underrättelseinhämtning, cyberattacker, dataintrång och påverkansoperationer.
Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) – den danska militära underrättelsetjänsten, varnar också för att Rysslands hybridverksamhet utgör ett växande hot mot säkerheten i Norden och Europa. I årsrapporten UDSYN 2024 beskriver de hur Ryssland använder metoder som cyberattacker, desinformation, sabotage och påverkan för att destabilisera samhällen och skapa splittring.
Slutsatsen torde vara att Ryssland för närvarande systematiskt utökar och förstärker sina hybridoperationer som en del av sin långsiktiga konflikt med väst, och att vi måste agera i enlighet därmed. Säkerhetsutmaningarna kräver ett helhetsperspektiv där militärt försvar, civilt försvar och cyberförsvar samverkar. Totalförsvarets aktörer måste vara förberedda för att möta både direkta och indirekta hot – från sabotage och underrättelseverksamhet till informationskrigföring. Företag och organisationer kan såklart vidta en mängd olika åtgärder för att stärka motståndskraften. Några exempel:
Ta omvärldsläget på allvar och se över säkerheten.
- Implementera robusta säkerhetsåtgärder för att stärka informationssäkerheten, motverka cyberattacker och driftstörningar mm.
- Öka medvetenheten om desinformationskampanjer genom utbildning och informationsspridning.
- Säkerställ redundans i kritiska system och processer. Kontinuitetsplanera för scenarier som inkluderar sabotage, dataförlust eller andra hybridhot.
- Genomför regelbundna säkerhetsrevisioner av känsliga anläggningar och system.
Johan Nykvist / VD / 2Secure
Kontakta oss när du behöver rådgivning
Källa:
https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2025/01/hybridoperationer-skadar-sverige/