Erfarenheter som räddar liv

26 november, 2024

Efter 24 år inom polisen, varav 14 år vid Nationella insatsstyrkan, valde Stefan Mellström att ta steget in i den privata sektorn som rådgivare och utbildare. Med erfarenheter från krisförhandlingar, hantering av hot och våld, samt insatser mot pågående dödligt våld, – delar Stefan nu sin kunskap för att stärka organisationers säkerhet. I denna intervju berättar han om utmaningar, lärdomar och framtidens hotbilder inom säkerhetsområdet.

Kan du börja med att berätta kort om din bakgrund och hur du hamnade inom säkerhetsområdet, specifikt Hot och Våld samt PDV (Pågående Dödligt Våld)?

Jag har tidigare varit polis i 24 år. 14 av dessa år tillbringade jag vid Nationella insatsstyrkan (NI). Under slutfasen av min karriär vid NI fattades ett, som det senare visade sig mindre bra beslut, om att ingen operatör skulle få vara vid NI mer än 12 år. Mao gick jag redan på övertid. Flera kollegor var i samma situation. Mikael Bergquist och Lars Folkebrant började då smida planer på att lämna polisen och starta ett säkerhetsföretag. I samband med detta blev jag tillfråga om jag ville vara med. Och efter mycket tvekan tackade jag ”ja” till erbjudandet. Vi blev till sist 6 stycken som startade 2Secure tillsammans med två finansiärer.

Vilka erfarenheter från din tidigare karriär inom polisen har du haft mest nytta av som säkerhetskonsult och utbildare idag?

Polisjobbet innebär att du ofta möter personer som drabbats av olika kriser som behöver hanteras både operativt men även emotionellt. Dessa möten i kombination med att jag senare utbildade mig till förhandlare i krissituation och med tiden blev ansvarig för Sveriges förhandlare har jag nog haft mest hjälp och nytta av. Polisjobbet har även gett mig en portion av tyst kunskap och självförtroende. Detta har jag nog haft mest nytta av.

När du arbetar med utbildningar inom Hot och Våld, vad anser du vara den viktigaste färdigheten som deltagarna bör ta med sig?

Att jobba med den mentala förberedelsen. Mental förberedelse skapar förutsättningar för egen ökad säkerhetsmedvetenhet. Det medför att du genomför egna små riskanalyser som verkar förebyggande och förberedande. Vi trycker även på att tillsammans gå igenom Före-Under och Efter i en strukturerad process innan något utmanande genomförs.  I Förefasen kan en riskanalys göras, utbildning kan genomföras, bakgrundskontroller etc. I underfasen går vi igenom de tre förhållningssätten Det mentala, det kommunikativa och det taktiska. I efterfasen tar vi vara på erfarenheter, gör utvärderingar, incidentrapporterar och ger stöd till de som exponerats mot en situation.

Vad skulle du säga är de största utmaningarna när det kommer till att hantera hot och våld på arbetsplatser eller offentliga miljöer?

Att implementera utbildningar systematiskt. Många gånger gör vi en utbildningsinsats och sedan är uppdragsgivaren nöjd. Utbildning bör ske kontinuerligt dels för att hålla en hög lägsta nivå, dels för att alla, även nyanställda, ska få samma förutsättning att hantera utmanande händelser.

Hur har området för Hot och Våld förändrats under de senaste åren, och hur har det påverkat dina utbildningsmetoder?

Personer med högt våldskapital har realiserat hot, de har systematiskt otillbörligen påverkat personer genom hot. Något som media intensivt exponerat. Även om våra kunder och de vi utbildar inte är föremål för dessa individers hänsynslösa framfart så påverkas det i sin vilja att anmäla, i vilja att engageras sig etc. Det är förståeligt, men samtidigt systemhotande.

På tal om PDV (pågående dödligt våld), hur förbereder man organisationer för ett scenario som är så extremt, men samtidigt nödvändigt att förhålla sig till?

Det är viktigt att vi trycker på att detta inte sker på förekommen anledning utan att det är ett kunskapslyft och en anpassning till en samhällsutveckling. Vi är noga med att framhålla att det är låg sannolikhet att det ska inträffa, men att kunskap om hur de tillsammans kan agera ger en kollektiv känsla av ökad trygghet. Att det är viktigt att utmana sig själv i att öka sin egen förmåga att hantera svåra situationer i stället för att välja bort en utmanande utbildning för att man tycker att det är skrämmande. Sannolikheten för att ett attentat ska ske ökar inte för att vi utbildar oss. Det gör däremot känsla av mer kontroll och trygghet.

Kan du berätta om ett specifikt fall eller projekt som varit särskilt utmanande under din karriär, och vad du lärde dig av det?

Vi hanterade en kidnappning av två journalister från två konkurrerande bolag. Vi lyckades förmå dessa konkurrenter att skapa en gemensam krisledningsorganisation där vi ingick. Genom våra nätverk etablerade och förmådde vi både myndigheter och privata aktörer att agera tillsammans för ett snabbt frigivande. En lyckad insats i samverkan som vi möjliggjorde och som påverkade utgången.

Vad tycker du är mest spännande med ditt arbete som rådgivare och utbildare, och vad håller dig motiverad i en så krävande roll?

Tillfredsställelsen att se någon utsatts axlar sjunka ner något efter en insats är tillfredställande. Att få igång ett engagerat klimat i en utbildningssituation och att få positiv feedback på en utbildning ger också en energiboost.

När du arbetar med företag och organisationer, vad är de vanligaste missuppfattningarna du stöter på när det gäller säkerhet och riskhantering?

Det kan ibland vara otacksamt att arbeta systematiskt med säkerhet. Om ett företag genom god säkerhetskultur och vidtagna åtgärder förhindrar utsatthet, då kan nivå tyckas onödig hög och ibland ifrågasättas. Det är dock fortfarande vanligt förekommande att säkerhet inte kommer med i budget, vilket medför att det upplevs som en extra kostnad vid incidenter som kunde förebyggts eller om de förbisetts. I den samhällsutveckling vi befinner oss i måste säkerhet få kosta. Det är ett viktigt signalvärd i att företaget uppfattas som robust med en utvecklad säkerhetskultur hos personalen.

Vad ser du som nästa stora utmaning eller utveckling inom säkerhetsområdet, och hur förbereder du dig själv och dina klienter för framtida hot?

Cybersäkerhet är och kommer att vara framtida hot. Det kontantlösa samhället skapar också nya utmaningar då pengar eller värde som går att omsätta är en stark drivkraft för organiserad brottslighet. Den organiserade brottslighetens förmåga att äta sig in i etablerade miljöer kommer också vara utmanande. Här behövs upplysning, utbildning och nya säkerhetssystem implementeras.

 

Är du i behov av att utbilda din organisation i säkerhet eller behöver du hjälp med strategisk planering och koordinering? Maila till Stefan Berggren, stefan.berggren@2secure.se

LÄS MER

Har du frågor om våra tjänster?

KONTAKT