Bakgrundskontroller på ett rättsäkert sätt

6 mars, 2025

Frågan om personuppgiftshantering och vad som är seriösa aktörer är komplex och förtjänar en mer balanserad diskussion – annars riskerar vi att förenkla viktiga frågor om kvalitet, rättssäkerhet och individens rättigheter.

Högsta domstolens beslut mot vissa rättsdatabaser har skapat osäkerhet kring framtida bakgrundskontroller. Både medierapporteringen och Säkerhetsbranschens debattinlägg har dock gett en ensidig bild av bakgrundskontrollbranschen som inte gör skillnad mellan rättsdatabaser och seriösa bakgrundskontrollföretag. Frågan om personuppgiftshantering och vad som är seriösa aktörer är komplex och förtjänar en mer balanserad diskussion – annars riskerar vi att förenkla viktiga frågor om kvalitet, rättssäkerhet och individens rättigheter.

Bakgrundskontroller är en viktig del av säkerhetsarbetet och hjälper till att förebygga risker. Samtidigt finns berättigade frågor om personuppgiftshanteringen. Därför behövs tydliga regelverk som säkerställer kvalitet och skyddar den personliga integriteten. Den utveckling vi nu ser är därför positiv, HD:s beslut men också att IMY nu ger flera bakgrundskontrollföretag tillstånd att genomföra rättsliga kontroller.

I debattartikeln hävdas att HD:s beslut riskerar att ge en negativ påverkan på säkerhetsbranschen, men detta är en missvisande slutsats. Rättsdatabaser har inneburit integritetsrisker och gjort känsliga uppgifter tillgängliga för kriminella aktörer och främmande makt. Databaserna har kunnat användas för att kartlägga officerare, poliser, åklagare, kronofogdar, politiker, socialsekreterare, med flera, något som knappast var lagstiftarens avsikt.

I ljuset av detta blir det svårt att argumentera för varför rättsdatabaserna fortsatt ska få finnas. Bakgrundskontroller kan genomföras lagligt inom GDPR:s ramar och med IMY:s tillstånd, vilket garanterar en ansvarsfull hantering utan att individens integritet och Sveriges säkerhet äventyras. Integritetsskydd och säkerhet måste gå hand i hand

En nyanserad debatt måste väga företagens behov mot individens rättigheter och personer som genomgår bakgrundskontroller har rätt till ett starkt integritetsskydd. 2Secure genomför årligen tusentals bakgrundskontroller åt några av Sveriges största företag inom bland annat bank, finans, handel och industri. Vi, och andra medlemmar i Bakgrundskontrollföretagen, har en transparent process gentemot arbetssökande, samlar endast in nödvändig information, ger kandidater möjlighet att korrigera fel och följer strikta regelverk under IMY:s tillsyn.

2Secure var först i branschen med att få IMY:s tillstånd att genomföra rättsliga kontroller. Det visar att säkerhetsbehov och integritetsskydd kan kombineras genom lagstiftning och tillsyn, i stället för oreglerad informationsspridning via rättsdatabaser.

Det är viktigt att vi ser den större bilden. Att stoppa rättsdatabaser innebär inte att seriösa aktörer hindras från att göra sitt jobb – tvärtom skapas en mer ansvarsfull struktur där bakgrundskontroller utförs på ett rättssäkert sätt. Högsta domstolens beslut var därför ett steg i rätt riktning. Framtidens lösning handlar inte om att återgå till en situation där domsuppgifter kan spridas fritt, utan om att skapa en tydlig reglering där bakgrundskontrollföretag verkar under tillstånd och tillsyn.

Genom att hålla fast vid denna linje kan vi uppnå en balans mellan säkerhet och integritet – och på så sätt skapa ett tryggare och mer rättssäkert samhälle och arbetsmarknad.

Johan Nykvist, vd 2Secure
Oskar Olsson, affärsområdeschef 2Secure

Replik på debatt i DI: https://www.di.se/debatt/replik-bakgrundskontroller-pa-ett-rattsakert-satt/

 

Bakgrundskontroller