• en
 • sv
 • Stölder av premiumbilar

  2Secure vill informera om att det har förekommit ett flertal stölder av och i fordon av exklusivare märken, s.k premiumfordon, under de senaste månaderna. Stölderna/tillgreppen har huvudsakligen skett i närheten av privatpersoners bostäder.

  Polisen misstänker utländska stöldligor som företrädesvis är intresserade av attraktiva fordonsdelar såsom airbags, rattar och diverse annan elektrisk utrustning.

   

  Även företag har drabbats av stöldligorna, de har blivit bestulna på en stor mängd däck och fälgar samt strålkastare från fordon som är färdiga för leverans.

  Enligt polisen är stölderna välplanerade och händelseförloppet går väldigt snabbt. Det är högst troligt att fordonet redan är utanför landet innan kontakt med polismyndigheten har hunnit tas. Många av dessa aktörer besitter, enligt polisen, kunskapen att programmera om fordonets elektronik så de omöjliggör spårbarhet efter stölderna.

  • Parkera fordon i garage eller vid upplyst parkeringsplats.

   

  • Förvara bilnycklar på ett säkert ställe. Dels för att gärningspersonerna inte skall hitta dem men även för att det idag är möjligt att manipulera elektroniken och förlänga signalen från nyckeln för att låsa upp och starta fordonet. Detta kan förhindras genom att man förvarar sin bilnyckel i en metall/plåtburk av bra kvalité.

   

  • Om det finns möjlighet att koppla ur key-less systemet så skall man fundera på det och använda nyckeln på vanligt sätt. Alternativt ta bort batteriet ur nyckeln så den inte sänder ut signaler när du lämnar bilen.

   

  Många märkesägare håller på att utveckla sina key-less system för att försvåra för ligorna. Prata med din återförsäljare så att just du får veta vad som gäller för ditt fordon.

   

  För mer information, hör av er till oss på anna.bergstrom@2secure.se eller på 08-65 65 000.