Säkerhetsbild över Sveriges hot: Lägesrapport från Säkerhetspolisen

27 februari, 2024

Onsdagen den 21 februari presenterade Säkerhetspolisen sin senaste säkerhetsbild över hot och sårbarheter mot Sveriges säkerhet. Säkerhetsbilden visar en komplex och allvarlig hotbild mot Sverige, med särskild hänvisning till höjningen av terrorhotnivån i augusti 2023 och Säkerhetspolischefen Charlotte von Essens föredrag på Folk och Försvars rikskonferens 2024. Denna säkerhetsbild lyfter tre övergripande punkter som sammanfattar Sveriges säkerhetsläge och utvecklar de riskfaktorer och hot som påverkat säkerhetsutvecklingen det senaste året.

De tre huvudpunkterna i Säkerhetsbilden:

  1. Sverige är under tryck

Under 2023 inträffade flera händelser som förändrade bilden av Sverige både nationellt och internationellt, vilket ökat landets exponering för våldsbejakande terrorism. Samtidigt ser Säkerhetspolisen en allt lägre tröskel hos främmande makter, särskilt Ryssland, Kina och Iran, att agera offensivt för att gynna sina egna intressen. Ryssland utgör fortfarande det största enskilda hotet enligt säkerhetsbilden.

  1. Vi befinner oss i ett allvarligt läge

Säkerhetsbilden från Säkerhetspolisen visar att Sverige har gått från att vara ett legitimt mål till ett utpekat mål för våldsbejakande islamistisk extremism. Säkerhetspolisen identifierar även terrorfinansiering med kopplingar till brottslighet i Sverige samt olovlig teknikanskaffning från främmande makter, som Ryssland och Kina. Säkerhetsbilden lyfter också fram hoten i cyberdomänen, där Sverige används som plattform för cyberangrepp.

  1. Nya arenor ligger i fokus för säkerheten

Den tekniska utvecklingen har lett till tre nya arenor som är särskilt viktiga i säkerhetsbilden. För det första påverkar utvecklingen inom AI säkerhetstjänsternas arbete, där både hotaktörer och säkerhetstjänster har nya verktyg. Rymden är en andra arena där utländska aktörer prioriterar utveckling, vilket ökar säkerhetshoten och sårbarheten för Sverige. Den tredje och sista arenan är Arktis, där geopolitiska konflikter och klimatförändringar skapar nya säkerhetsutmaningar.

Säkerhetsbilden av Sveriges hot mot säkerheten är både omfattande och komplex. Det försämrade säkerhetsläget understryker vikten av att stärka säkerhetskänslig verksamhet och skydda samhällsviktiga funktioner. Som Säkerhetspolischefen Charlotte von Essen säger: ”Det är tillsammans som vi bygger motståndskraft. Vi behöver lära oss att leva med det försämrade säkerhetsläget, ta det på allvar och agera.

 

”Det är tillsammans som vi bygger motståndskraft. Vi behöver lära oss att leva med det försämrade säkerhetsläget, ta det på allvar och agera. Det är tid att vi kraftsamlar för att möta säkerhetshoten.” – Charlotte von Essen, Säkerhetspolischef

 

Vill du ha kontinuerliga uppdateringar och analyser av våra experter direkt till din mailkorg? Prenumerar på vårt nyhetsbrev