• en
 • sv
 • Sociala medier – ett verktyg för rånare att använda

  Kriminella är idag är minst lika duktiga på att använda social medier som vi själva. Sociala medier har därför blivit ett viktigt hjälpmedel för kriminella att ta reda på information om en person. Genom att lägga ut bilder och använda platstjänster för att dela var man befinner sig förenklar man det på många sätt för människor med oärliga intentioner.

  Ibland kan det vara svårt att tänka i banorna ”kan det här jag delar nu utgöra en risk för min personliga säkerhet” i vardagliga sammanhang. Ofta är det istället efter något inträffat som man blir mer medveten om olika risker. Detta var fallet för en person som numera är kund till 2Secure.

  Personen, som har ett yrke där det är viktigt att synas på sociala medier, råkade ut för en mycket otäck situation. På väg hem efter en middag på stan med sina vänner blev hen stannad av två personer. Kunden upplevde genast situationen som mycket hotfull. Det framgick snabbt att gärningsmännen var ute efter en klocka och vissa smycken. Även fast vissa av smyckena inte bars synligt visade gärningsmännen att de visste att dessa fanns och vilka märken de var. Hen lämnade ifrån sig allt och kände sig mycket skakad efter händelsen.

  Efter rånet blev 2Secure kontaktade och kunde konstatera att information om dessa ägodelar fanns att enkelt tillgå via personens sociala medier. Personen hade även lagt upp bilder från den restaurang som hen varit på under kvällen och på detta sätt givit rånarna information som underlättat för dem. Vårt första steg var att säkerställa att kunden inte skulle råka ut för något liknande igen. Nästa steg var att jobba för att förebygga risker genom att utbilda kring de baksidor som finns med exponering. 2Secure hjälper våra kunder att minska risker och öka personsäkerhet genom att ge råd och vägledning inom exempelvis hanteringen exponering i media och sociala medier.

   

  Vill du komma i kontakt med oss gällande personsäkerhet vänligen kontakta Lars Folkbrant på lars.folkebrant(at)2secure.se.

  Vill du läsa mer om personsäkerhet kan du trycka här.