• en
 • sv
 • Okända fakturor – Identitetsstöld

  Efter att ha råkat ut för identitetskapning ett flertal gånger utan att hitta den skyldige kontaktade en person 2Secure. Cirka 18 månader tidigare hade hen börjat upptäcka fakturor som inte stämde överens med familjens utgifter. Fakturorna kunde infalla tätt i tiden och ibland vara på höga belopp. Hen fick vid tillfället hjälp av banken att upphäva köpen och de lade in en spärr för att förhindra att någon skulle kunna handla på faktura i hens namn igen.

  Några månader senare när spärren hävdes började fakturorna att trilla in på nytt och den här gången handlade det om ännu högre belopp. Bland annat fick hen fakturor på ett flertal exklusiva högtalare för scenbruk på ca 60.000kr. Samtidigt som detta pågick blev hen också kontaktad av vänner som berättade att de fått meddelanden skickade till sig från hens Facebook-konto bl.a. ”kedjebrev” med vädjan att swisha pengar till ett okänt telefonnummer i välgörenhetssyfte. Som befarat, kunde hen inte längre logga in på sitt konto – det hade blivit hackat. Hen började känna stort obehag inför hela situationen och kontaktade oss.

  Vid mötet med 2Secure bestämdes att alla framtida fakturor som inte stämde överens med familjens konsumtion skulle skickas vidare till oss. Genom att följa en faktura till den fysiska butiken kunde butikssäljaren ge oss tillgång till bilder från övervakningskameran vid inköpstillfället. Med hjälp av bilden och polisen kunde vi nu identifiera bedragaren.

  Det visade sig att personen bodde i närheten av vår kund och hittat hens körkort på marken vid busshållplatsen i området och med hjälp av detta kunnat handla och hämta upp saker i vår kunds namn. Vidare hade bedragaren lyckats gissa sig till vår kunds Facebook lösenord genom att testa med hens mellannamn. Personen fick dömdes för brottet och vår kund behövde inte längre oroa sig över situationen.

   

  Vill du veta mer om IT- och informationssäkerhet kontakta då Leif Johnson på leif.johnson@2secure.se eller på +4676-831 70 11.

  Om du vill läsa mer om dataintrång tryck här.