• en
 • sv
 • Intervju | Utredningsledare

   

  Hej Patrik! Vad roligt att du vill svara på några frågor kring dig och dina interimsuppdrag. Berätta om dig och hur du hamnade på 2Secure!

  Jag är 55 år gammal och har varit på 2Secure i ganska exakt tre år. Dessförinnan arbetade jag 27 år som polis varav 13 år i yttre tjänst. Från 2005 till 2017 har jag arbetat inom underrättelsetjänstens olika funktioner men fokuserat på att bekämpa den organiserade brottsligheten, bland annat ekobrott.  Jag hamnade på 2Secure genom att ha odlat gamla kontakter som arbetat på 2Secure i region Syd under längre tid och fick på så sätt erbjudande om anställning sommaren 2017. 

   

  Vad gör en interim/extern utredningsledare? Och vad hjälper du våra kunder med?

  För min del stödjer jag koncernsäkerhetschefen i hans arbete. Alla utredningar hamnar på mitt bord och min uppgift är att försöka få fram uppgifter om brott har blivit begånget, mot bolaget, medarbetare, underentreprenör eller annan. Vi utreder alltså brott där bolagets anställda kan vara antingen misstänkta eller målsäganden. Det finns två sätt att nå framgång. Först finns den arbetsrättsliga aspekten, det vill säga om bolaget kan avskeda medarbetare. Sedan  kan det bli en polisiär fråga. Om brott kan konstateras kan vi utreda så att polisen får bra information att arbeta med. Om inte vi hade gjort förarbetet är det stor sannolikhet att polisen lägger ned ärenden. Utöver utredningar utför jag bland annat ren incidenthantering om bolagets personal blir hotade eller utsätts för våld. Vidare utför jag bakgrundskontroller, hot- och riskanalyser samt allmän rådgivning i det förebyggande säkerhetsarbetet.

   

  Vad är fördelarna med att ha en extern utredningsledare?

  Kunden får snabbt in en kompetens som de kanske inte hade tidigare. Det kan vara svårt att komma in i en ny organisation men vår erfarenhet gör att vi ändå levererar ett bra arbete. Om kunden mot förmodan skulle vilja få in en annan kompetens eller att de inte är nöjda så är de inte i en situation där de sitter med en anställd som mest bara kostar pengar.

   

  Vad tror du är nästa trend inom säkerhet? Har du någon framtidsspaning?

  Jag är tyvärr rädd för att många bolag kommer att få panik när de inser att de inte ligger i fas för implementering av visselblåsarsystem som kommer att bli ett krav nästa höst för många bolag. Informationssäkerhetsarbetet kommer nog också att fortsätta. I övrigt behöver företag, främst i några branscher, skydda sig mer för att inte bli drabbad av effekter av organiserad brottslighet, både direkt och indirekt. Myndigheter och andra samhällsfunktioner gör sitt men för att komma till rätta med problemen måste hela samhället reagera och agera. Näringslivet måste bli bättre på att samverka i denna fråga.

   

  Tack Patrik för en trevlig pratstund! 

   

  Patrik Lirås

  Senior Konsult

  patrik.liras@2secure.se