• en
 • sv
 • Insikt | Incel-rörelsen

   

  Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) definierar incel-rörelsen som en endast internetbaserad subkultur. Incel står för engelskans involuntary celibacy, ofrivilligt celibat. Det är en grupp av främst män som lever utan partner och utan sex, mot sin vilja. Många skyller sin ensamhet på kvinnor och på feminismen. SÄPO har även tidigare uppmärksammat fenomenet i Sverige.

  Det finns ingen tydlig ideologi som enar människor inom incel-rörelsen och det finns inget gemensamt mål. Det är en subkultur som har utvecklats på olika internet-forum där tonen i många fall är hatfull, speciellt mot kvinnor som i vissa fall betraktas som naturresurser istället för människor.

  Rörelsen har speciella termer för olika ”typer” av kvinnor och män. Attraktiva kvinnor kallas Stacy, den manliga motsvarigheten kallas Chad medan medelmåttiga kvinnor kallas Becky (som trots sin låga sociala ställning ändå ignorerar runt 80 procent av alla män). Kvinnor kallas däremot aldrig för kvinnor, utan för femoider, en blandning av engelskans female och humanoid (en varelse som påminner om en människa men inte är det). Alla kvinnor är så kallade femoider och är mindre värda än människor.

  Förutom att kvinnohat florerar i dessa forum, så florerar även ett stort självhat. Att vara ful är ofta ett legitimt skäl till självmord, som ofta till och med uppmuntras. Ofta publicerar individer bilder på sig själva och låter andra bedöma och avdöma deras utseende. Rekommendationer som frisörbesök, träning eller plastikkirurgi är då vanliga, men det förekommer även kommentarer som ”Det är tyvärr kört för dig, begå självmord”.

  Incel-forum stängs ofta ner på grund av det våldsamma och hatfulla språk om används, därför är rörelsen svår att studera. Man vet därför inte hur stor den här rörelsen är idag men rörelsen växer ständigt och har anhängare även i Sverige. I forumen beskrivs Sverige som ett land som är ”cucked”, ett begrepp som incels använder om veka män som låter sig domineras. Svenska kvinnor anses ha tagit över makten från män och förstört landet genom feminism.

  Ett tiotal dödliga attacker i världen har utförts av individer som i någon mån fostrats i incelkulturen. Ett exempel är Elliot Rodger som i maj 2014 mördade sex (6) stycken personer och skadade 14 i en våldsam bilfärd i Santa Barbara. Innan attacken skrev Rodgers ett över 100 000 ord långt manifest som ofta hyllas inom incel-rörelsen.

  Scott Paul Beierle gick i november 2018 in på en yoga-studio i Florida och sköt sex (6) stycken kvinnor varav två (2) dog. Innan dådet publicerade Beierle filmer på Youtube där han identifierade sig med incel-rörelsen och klagade på sina sexuella avslag från kvinnor.

  Alek Minassian körde 2018 ihjäl tio (10) stycken personer i Toronto med en skåpbil. Efter attacken upptäcktes ett inlägg på Facebook där Minassian identifierade sig som incel.

   

  Vill du veta mer om incel-rörelsen? Kontakta 2Secures Analysdesk – analys@2secure.se.