• en
 • sv
 • Den tysta kunskapen

  Ni vet när man får en sådan där bok som man inte kan lägga ifrån sig, man fortsätter att läsa utan rim och reson. Man åsidosätter sömn, arbete, vänner etc. Men det finns också en annan typ av bok, för mig lite mer ovanlig. Det är boken som är så otroligt intressant, men samtidigt så faktaspäckad, så man måste läsa varje sida ett par gånger för att få in sammanhanget. Det är en av dessa böcker jag har i min hand just nu. Kjell A Nordström och Per Schlingmann har skrivit den. Titel: Urban Express.

  Vad har det då med Säker Rekrytering att göra? Jo, en del av grundteserna i denna bok handlar om något som den ungerske filosofen Polanyi introducerade i vetenskapen på 50-talet – den tysta kunskapen. Motsatsen till tyst kunskap är alltså all den kunskap som går att förmedla genom böcker, tal, seminarier eller liknande. Man kan kalla den Artikulerbar kunskap.

  Schlingmann och Nordström resonerar hur den artikulerbara kunskapen devalveras genom internet medan det är den tysta kunskapen som man i framtiden verkligen kan ta bra betalt för. Man försöker beskriva det som ”know-how”.

  För något år sedan var vi i en upphandlingsprocess där kunden ställde många frågor kring hur lång tid vart och ett av våra researchmoment tog och vad det kostade. Det var för kunden ett försök i att förstå leverantörernas, det vill säga vår,  prissättning. Men ingenstans fanns frågan med vad och på vilket sätt vår erfarenhet bidrog till en bättre analys av den samlande informationen. Det tog oss många möten och månader för att få kunden att förstå att vår erfarenhet eller vår know-how har ett värde som ofta är mycket högre än att våra researcher lyfter luren och ringer ett samtal.

  Ni som är köpare av bakgrundskontroller: Det viktiga är inte ”mankraften” att samla information. Det viktiga är att ni får någon som kan hantera och dra slutsatser av informationen.

  Jag tror att ni är beredda att betala för know-how eller som det heter – den tysta kunskapen!

  Läs boken, den är mycket bra!