• en
 • sv
 • Bonnier Academy och 2Secure i ny satsning på trygghet

  En kvart – längre än så varar sällan en attack med dödligt våld som syfte. Sverige är inte förskonat från varken terrordåd eller skolattacker. Men det händelser som i Trollhättan 2015 och på Drottninggatan 2017 bevisat, är att mental förberedelse räddar liv.

  Undersökningar visar att 7 av 10 skolor har höjt säkerheten under det senaste året, men många prioriterar ändå bort säkerhetsutbildning av personalen av tids- eller kostnadsskäl. Nu ges både kommuner, skolor och företag en möjlighet att bygga en säkrare och tryggare miljö från grunden.

  Nu lanseras Bonnier Academy Trygghet & Säkerhet – en helt ny satsning inom webbaserade utbildningar från 2Secure. Ämnet är behovsstyrt och valdes sedan Bonnier Academy fått allt fler förfrågningar om utbildningar inom just det området.

  – Bonnier Academy gör den här satsningen i samarbete med 2Secure, en samarbetspartner vi valt med omsorg för att vi ser att de står för ett högkvalitativt kunnande som vi vill vara med och sprida, säger Anders Jonasson, förlagschef Bonnier Academy.

  Idén föddes när Bonnier Academys medarbetare själva utbildades av 2Secure, som idag är en av de ledande aktörerna inom utbildning kopplat till trygghet och säkerhet:

  – Vi som var med var så nöjda och kände att det här vill vi vara med och möjliggöra för fler att ta del av.

  2Secure är den ledande utbildningsaktören inom bland annat PDV, Pågående dödligt våld, vilket är samlingsbegreppet för exempelvis skolattacker och terrordåd. Under de senaste åren har många skolor, kommuner och regioner valt att jobba med förebyggande utbildning inom såväl PDV som hot och våld och kulturförståelse.

  – Vi ser det som vårt uppdrag att bidra till minskad risk och ökad trygghet i samhället – då är utbildning en viktig pusselbit, konstaterar Jeanette Lesslie, vd 2Secure.

  Enligt färska uppgifter från Skolverket, ligger hot och våld i skolan högst upp på listan över de mest akuta frågorna just nu. Många rektorer och biträdande rektorer uttrycker att de har extremt svårt att hantera effekten av den samhällstid vi lever i. De problem som märks på gatorna på fritiden, flyttar in i skolan på dagtid – och där får skolpersonal brottas med allt ifrån gängbildning till näthat.

  Att investera i personalen i form av utbildningar har blivit vanligare, men för exempelvis personal inom skolvärlden är det svårt att utbilda hela arbetslaget vid samma tillfälle. I och med den nya satsningen på Bonnier Academy Trygghet & Säkerhet blir säkerhetsutbildningarna mer tillgängliga, och de som redan utbildat sig kan repetera och fräscha upp sina kunskaper med jämna mellanrum.

  – För första gången kan man nu vaccinera en hel yrkesgrupp i ett ämne under väldigt kort tid, och i kombination med 2Secures fysiska utbildningar kan vi göra skillnad för samhället på riktigt, menar Anders Jonasson.

  Den första utbildningen inom Bonnier Academy Trygghet & Säkerhet lanseras nu i oktober på ämnet PDV – Pågående dödligt våld. Under hösten och vintern släpps också utbildningar inom ämnena Hot och våld, Riskreducering genom kulturförståelse, IT-säkerhet, Riskanalys, Resesäkerhet och Krishantering.

  Intresset för digital utbildning har ökat lavinartat de senaste två åren, berättar Anders Jonasson. Främst som en kombination med fysisk utbildning, men även som stand alone-utbildning.

  – E-learning är en mycket bra början, för att väcka förståelse för vikten av utbildning inom ett visst ämne, och ett bra slut, för att fräscha upp gamla kunskaper och följa upp vad man faktiskt har med sig efter en utbildning, säger Anders Jonasson.

  Han förklarar att vi i Sverige fortfarande ligger långt efter många andra länder, som exempelvis USA, men nu är det många myndigheter, företag, och andra organisationer som fått upp ögonen för e-learning. Vissa skapar egna läroplattformar, men problemet är att ofta att lyckas fylla dem med relevant innehåll.

  – Vi är oerhört stolta över att kunna erbjuda utbildningar som gör skillnad, som skapar ett stort samhällsengagemang. Det är en förmån att få jobba med så här angelägna ämnen, som gör så stor påverkan för så många människor. Där har Bonnier Academy och 2Secure verkligen kunnat mötas i en gemensam vision.

  Ytterligare information:

  Jeanette Lesslie, vd 2Secure: jeanette.lesslie@2secure.se alt +46 (0)738 677 688

  Anders Jonasson, Förlagschef Bonnier Academy: anders.jonasson@bonnieracademy.se alt +46 (0)701 44 34 20