• en
 • sv
 • Att syna lögnen

  För ett par veckor sedan sände SVT:s Uppdrag Granskning ett uppföljningsavsnitt om sjuksköterskebluffen i Sverige. Avsnitten tog sig an det systematiska fusket med oriktiga uppgifter i CV samt förfalskade legitimationer och examina, något som har resulterat i att personer inom hälso- och sjukvården anställts på felaktiga grunder. Tidigare i höstas avslöjades en svensk officer ha ljugit om sina gymnasiebetyg, förfalskat en officersexamen och därmed lämnat oriktiga uppgifter i sitt CV. Officeren i fråga hade haft höga positioner inom Försvarsmakten i nästan 20 år, vilket betonade allvarligheten i felrekryteringen.

  Hade relevanta myndigheter genomfört välutförda bakgrundskontroller finns det anledning att anta att ovannämnda personer aldrig blivit anställda. Att förfina, förfalska eller ange oriktiga uppgifter i sitt CV är dock ingenting som är unikt för människor som söker myndighetstjänster. Det förekommer i minst lika stor grad, om än inte större, inom näringslivet. 2Secure utför årligen tusentals bakgrundskontroller och har såväl kunskap som expertis inom området.

  För ett par månader sedan fattade ett av Sveriges största konsultföretag misstankar om att en nyanställd projektledare inte hade de meriter och den erfarenhet personen påstådde sig ha haft vid rekryteringsprocessen. Personen stannade ofta hemma, hade svårigheter att upprätta projekt och agerade oprofessionellt vid kundmöten. 2Secure kopplades in för att utföra en bakgrundskontroll på personen i fråga och vid en närmare granskning visade det sig att nämnda person angivit falska uppgifter om näst intill varenda utsaga i sitt CV. Personen hade inte den utbildning hen utgav sig att ha, hade angivit felaktiga anställningsperioder, blivit uppsagd från tidigare tjänster och hade därutöver en alarmerande adresshistorik, ekonomiska skulder samt en mindre smickrande brottshistorik.

  När konsultföretaget informerades om personens bakgrund påbörjades en process att avsluta personens anställning vid bolaget. Förutom att personen hade erhållit en hög lön samt en dyr tjänstebil riskerade företaget att bli av med ett flertal kunder på grund av projektledarens oduglighet i yrkesrollen. Med anledning av händelsen blev konsultföretaget varse om hur betydelsefullt det är att ha ett välstrukturerat säkerhetsarbete genom hela rekryteringsprocessen, något som i nämnda fall kunde sparat tid, pengar, renommé och energi.

  Kontakta oss på 2Secure Screening för professionell rådgivning i hur nu kan bygga ett välstrukturerat säkerhetsarbete inom era organisationer, på sales@2secure.se.